• Motorenrevisie, rem- & koppelingspecialist, slangen maken.

Ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen

Vanwege oa. de toenemende inwendige vervuiling van motoren, is besloten om een ultrasoonreiniger aan te schaffen. Met deze manier van reinigen kunnen we met minder inspanning, betere reinigingsresultaten verkrijgen. Voorheen moesten de onderdelen het doen met alleen een onderdelenwasmaschine, hierin werden de onderdelen wel schoon, maar moeilijke hoekjes en gaatjes duurde erg lang, en vereiste meestal nog wat handwerk.

Welke onderdelen?

Ook precaire en kleine onderdelen waren wat lastig schoon te maken. Met de ultrasoonreiniger is dit allemaal verleden tijd. De machine kan complete motorblokken aan en heeft een inhoud van zo’n 350 liter. Zoals gezegd vervuilen moderne motoren zichzelf inwendig enorm. Deze moderne vervuiling is ook nog eens een andere, lastiger vervuiling als eerder het geval was. Ultrasoonreinigen is hier de ideale methode voor. Misschien nog wel het allermooiste hiervan is dat bijna alle materialen hiermee gereinigd kunnen worden.

Hoe werkt het?
Geluidgolven in een geleidend medium.
Ultrasoon reinigen is een techniek die gebaseerd is op het verplaatsen van geluid in een geleidend medium als water en reinigingsvloeistof. Wanneer geluid zich voortplant in een samendrukbare omgeving zoals lucht is er een voortdurende overdracht van geluidsgolven. In vloeistof is die constante overdracht er alleen als de geluidsterkte laag is.

In een ultrasoon vloeistof neemt de geluidssterkte toe waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk doorbreekt de vloeistof waardoor tienduizenden kleine waterstofbellen ontstaan. Als deze waterstofbellen vervolgens in een geluidsgolf terecht komen beginnen ze te trillen. Door de trilling groeien de waterstofbellen tot zij instabiel worden en imploderen. Deze implosies zorgen voor kleine, maar sterke stromingen in de ultrasoon vloeistof. Doordat dit niet enkele, maar wel tienduizenden implosies zijn die tegelijk plaats vinden, ontstaat een krachtige reactie die we ultrasoon reinigen noemen.

De voordelen van ultrasoon reinigen:

▪ Vloeistof bereikt elk hoekje en gaatje
De implosies en stromingen in de ultrasoon vloeistof zijn zo sterk dat plaatsen bereikt worden waar we met handmatig reinigen onmogelijk bij kunnen. Doordat ultrasoon reinigen met vloeistof werkt zijn de kleinste openingen in het te reinigen voorwerp toegankelijk. Door de sterkte van de implosies gebeurt de reiniging uiterst grondig en nauwkeurig.
▪ Bijna nooit beschadigingen
De reiniging vindt plaats met behulp van pure vloeistof. Dit in tegenstelling tot handmatig reinigen waarbij altijd gebruik gemaakt wordt van materialen met een stevige structuur die risico inhouden op krassen of andere kleine beschadigingen.
▪ Hoge snelheid
Een ander voordeel van ultrasoon reinigen is de snelheid waarmee complexe voorwerpen met veel hoeken en kanten gereinigd kunnen worden. Handmatig schoonmaken van elk hoekje en gaatje kost veel tijd. Doordat de vorm van het product bij ultrasoon reinigen geen invloed heeft op de duur van de reiniging, is er een substantiële tijdsbesparing.